“Suyun Peşinde” grubu Bartın’ın batı yakasında…

Amasra ve civarının keşfine gönül veren “‎”Suyun Peşinde” grubunun küçük bir bölümü bu defa Filyos Çayının denize döküldüğü yerde Saz Köy’de bir gölün peşinde.

1

2.jpg

Amasra’dan çıkılan yolda Bartın arkada bırakılıp batıya doğru ilerlendi, Kokaksu’yu solda bırakıp Filyos ırmağına varıldı.

Ancak bu gölü bulmak pek o kadar kolay değildi. Küçük geri dönüşler ve yerel rehberlerin yerel dille yol tarifleri olmasa, işimiz kolay olmayacaktı. Yerel rehberlerin “sağ gösterip sol diyen tarifleri” de işimizi çoğu zaman zorlaştırıyordu ama olsun… Hele tatlı dilli rehberimizin bizi uğurlarken, kamera kapandıktan sonra söylediği için sizin duyamadığınız bir dileği var ki, artık fazla söze gerek kalmamıştı; “SAPUTMAY”…

Sapıtmadık ve hemen “gesgeri” dönüp “buyaa” yola devam ettik…

“Filyos ırmağının kenarında göl olur mu” sorusuna; “varmış” dedi Salih.

Suyun peşinde grubunun mektepli kameramanı böyle söyleyince, Google dan bakılarak yapılan “göldü, dildi, menderesti” tartışmasını çözmek için tecrübeli Coğrafyacımız Mustafa Hocayı da alıp düştük yollara.

Vardık saz gölünün kıyısına.

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Filyos ırmağına sazlık içinden dar bir kanalla bağlantısını sürdüren bu gölün oluşumu için yerel rehberimizin söylediğine göre, 1998 yılında Batı Karadeniz’i etkileyen sel felaketi Filyos Irmağının da yatağını değiştirmiş.

6.jpg

Sakin günlerinde kıvrıla kıvrıla akan ırmağın ağzı denizin taşıdığı kumlarla kaplanınca, koskocaman bir göl oluşmuş.

7.jpg

Kıyısında, sazların arasında avlanan balıkçılar, süt biriktirmek için kumsala otlamaya inmiş inekler, kızıl ağaçların kaba gölgesinde piknik yapan köylüler arasında dolaştık. Filyos Irmağının kıyısında, Saz Köyünün yalısında “Saz Gölü” nü keşifle güne başladık.

8.jpg

Yolumuzun üzerinde Bartın’ın batı yakasının kumsalları; Kızılkum, Mugada ve Güzelcehisar var daha gidip görülecek.

Güzelcehisar; Bartın’ın batısında 17. Kilometrededir. Poyraz rüzgarlarından kısmen korunan bir kumsala sahiptir.

9.jpg

Eski bir hisarın kalıntılarının bulunduğu köyün ufkundan güneşin batışını izleyenler “dağlara tırmanan kayaları” görüp şaşıracaklardır.

Köyün batı tarafında, kumsalın bitiminde, denizden yukarıya doğru uzanan “Lav Sütunları” 50 metreye varan yükseklikleri ile ilgi çekicidir.

Amasra’nın doğu kıyısında, Gökyar bölgesinde de rastlanabilen bu kayalar,  Kuş Kayası Yol Anıtının da üzerine yapıldığı 80 milyon yıl önce oluşmuş “Lav Sütunları”dır.

10.jpg

Türkiye’de jeolojik miras envanteri içerisinde bulunan Güzelcehisar Lav Sütunları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarındandır.

Sizin de keşfedecek yerleriniz olsun, size de yerel rehberler “sapıtmay” diyerek iyi dileklerde bulunsun.

11.jpg

12.jpg