Amasra ve “Son Kumsal”
Benzer bir “SON” bize de olmasın diye.
Denizden ve Doğadan koparılmamak için.
20 Temmuz Pazar Saat 21.00 KÜLTÜR PARK’ta SEYRETTİK.
“KARADENİZ HALKININ YOL YAPMA BAHANESİYLE DENİZDEN KOPARILIŞININ HİKAYESİ”
(2008 Ankara Film Festivalinde Belgesel ödülü)
“SON KUMSAL”
Aşağıdaki linkden fragmanını izleyebilirsiniz.
http://www.turkishmoon.com/sonkumsal/fragman.htm
Güzel bir yaz günü, Vakfıkebir kasabasının Dutluk plajında neşeyle bağrışan çocuklar, top oynayan, horon tepen gençler, güneşlenenler, yüzenler. Bir kaç yüz metre uzakta, onlarca kamyonun sahile boca ettigi kayaları denize dolduran iş makinaları. Koyun diğer ucunda ise otoyolu yine aynı dalgalardan korumak icin yapılan dalgakıran inşaatları. Doğal limanların ve balıkçı barınaklarının otoyol yapımı yüzünden yok olmasıyla kendilerine yeni yerler arayan balıkçıların takalarını karayoluyla taşımaları ve trajikomik öyküleri…
Karadeniz halkının, yol yapma bahanesiyle denizinden koparılmasının hikayesi.”Son Kumsal” belgeselinin Amasra gösteriminde, Rüya Arzu KÖKSAL ve Aydın KUDU
BİR TÜRK SANATI OLARAK SAHİL DOLDURMA
ve “SON KUMSAL”LARIMIZ
Karadeniz’i otobana kurban edişimizin belgeselini çeken Aydın Kudu ve Rüya Köksal, son kumsallarımızı kurtarabilmek için kasaba kasaba dolaşarak filmlerini gösterecek.
İlk Karadeniz sahili keşfimi ancak 2000 senesinde yapabildim. Birbirine birkaç kilometre mesafede herbiri ayrı dünyalar sunan ilçelerden geçtim, bakir koylara daldım, fındık bahçelerinden çıktım, yol boyunca insanlarla kaynaştım. Sinop’tan Rize’ye kadar, coğrafya nedir, doğa neye denir…
Maalesef artık böyle bir yolculuğun mümkünatı kalmadı, bu güzergahtan neo-liberal iktidarların “medeniyet projesi” geçti: “Karadeniz Sahil Otobanı”. 4,2 milyar dolarımızın sarfedildiği Türkiye’nin bu en büyük inşaat projesinde 542 kilometre uzunluğunda sahil şeridi kaya ve asfaltla “dolduruldu”. 27 kilometre uzunluğunda 263 adet köprü, 60 kilometre uzunluğunda 32 adet tünel marifetiyle Samsun’dan Sarp’a kadar, 6 il, 63 ilçe, 17 bucak merkezinin denizle bağı kesildi, koylar, kumsallar külliyen haritadan silindi. Şimdi artık Doğu Karadeniz insansızlaştırılmış, hipnotize edici monotonlukta, 6 şeritli, fantastik bir otobandır. Hangi ilçeden geçildiği anlaşılamaz, hiçbir insani doku asfalt boyunduruğu aşamaz. Berrak plajlarla birlikte binlerce canlı türünün yaşam alanları ve soyları yok edildi, yığma kayalarda boklu kefalden başka hayat emaresi kalmadı. İşlem tamamdır: Doğayla, birbirimizle buluştuğumuz, bizleri keyifli, medeni insanlar kılan sahillerimizin TIR’lara terki ile çocuklarımıza bunalımın, bağnazlığın ve köleliğin istikameti –bir kez daha ve katiyen, çizilmiştir.
Üstelik tüm bunlar, katbekat az maliyetle yolu içeriden, sahili tahrip etmeden geçirmek mümkünken, yığdıkları kaya kadar para kazanan müteahhitler uğruna ve yargı kararlarına rağmen yapıldı. Üstelik tüm bunlar biz yaşarken, bizler istemesek, bizler Ordu’lu Enis Ayar* kadar, Fındıklı’lı Cihan Eren* kadar istemesek yapılamayacak iken yapıldı.
Aydın Kudu ve Rüya Köksal da, tarihin bu en feci katliamını yüreği kaldırmayanlardan olarak “Son Kumsal” belgeselini çektiler. Son Kumsal Vakfıkebir’in Dutluk Plajı’nın son yazını, devamla kepçe ve grayderlere teslim oluşunu etkileyici görüntülerle, bölge sakinlerinin gerçekten de sakin ama yürek yakan anlatımlarıyla aktaran bir film. Sade diliyle kaybın dehşetini içimize işleyen, fecaatin utancını yüzümüze vuran gerçek bir belgesel.
Yapımcıları da Son Kumsal’ın öncelikle ve acilen bir “iletişim aracı” olarak işlev görmesini amaçlıyorlar zira Karadeniz Sahil Otobanı projesi devam ediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın filmde de yer alan konuşmasında muştuladığı “Samsun’dan batısını da komple dümdüz ederek İstanbul’un 3. köprüsüyle buluşma” hayali doğrultusunda Samsun- Sinop arası inşaat halinde; sizler bu yazıyı okurken denize yeni kayalar devriliyor. Bu nedenle Son Kumsal ekibi Temmuz ayında İstanbul’dan yola çıkarak Sinop’a kadar kasaba kasaba filmlerini gösterip insanları sahillerine sahip çıkmaya çağıracaklar.
Bu sürece hepimizin desteği çok önemli çünkü Doğu Karadeniz’de gördüğümüz gibi ancak halkın kararlı direnci bu ekonomiye, hukuğa, insanlığa aykırı katliama dur diyebiliyor. Son Kumsal’ı seyredin, koşarak denize kavuşan çocukların coşkusunun sizi nasıl sarsabileceğini görün ve gelecek kuşaklarımız dahil hepimizin “doğal bir çevrede insanca yaşama hakkımızın” son sahilleri için lütfen bu sefer bir şey yapın.
Son Kumsal, 2008. 56 dk. Yapımcı: Aydın Kudu – Yönetmen: Rüya Arzu Köksal
Refika Ebru Erbaş
* Enis Ayar: “Beyaz Adam” olarak bilinen Ordu’lu çevreci. Mücadelesi sayesinde Ordu’lular otobanı sahillerinden geçirtmemeyi başardılar.
* Avukat Cihan Eren: Karadeniz Sahil Otoyolu Projesi’nin, Rize’nin Fındıklı ilçesi kısmının iptali için verdiği hukuk mücadelesiyle tanındı. Memleketi Fındıklı’nın SİT alanı olan sahilini kurtarmak için yıllarca çabalayan Eren 18 Nisan 2005’te aynı sahilde uğradığı silahlı saldırı sonucu, davasını kazandığını göremeden hayatını kaybetti. Nihayetinde ne yürütmeyi durdurma ne mahkeme kararlarına uyularak Fındıklı Sahili de imha edildi.