“BARTIN COĞRAFYASI TARİHTEN GELEN SORUMLULUKLAR VE ÖNCELİKLER” başlığı ile düzenlenen Çalıştaya katılmak ve Tarihi Kentler Birliği Üyesi olan Bartın ve Amasra Belediyelerinin koruma amaçlı çalışmalarını incelemek üzere gelen ÇEKÜL heyeti Amasra gezisi yaptı.
ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile birlikte Mimar, Restöratör, Tasarımcı, Arkeolog, Sanat Tarihçisi, Yazar, Arşivci ve İletişimcilerden oluşan 20 kişilik heyet kentimizin değerlerini koruma çalışmalarına destek vermek ve deneylerini aktarmak üzere Amasra’ya geldi.
ÇEKÜL (ÇEVRE ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) Amasra Temsilciliği gönüllülerinin karşılamasına Bartın Valisi İsa Küçük, Kaymakam Mehmet Yıldız, Belediye Başkanı M. Emin Timur eşlik etti.
Mart ayında ETİ ÇEKÜL işbirliği ile düzenlenen “Kültür Elçileri” eğitimine katılmış olan Fatih Sultan Mehmet İlk Öğretim Okulu 6. Sınıf öğrencilerinin de Metin Sözen ile sohbete katıldığı karşılama da Kent gezisi le başladı.
2011 yılında Küçük Hamam projesinin benzerlerini izlemek ve Korumanın Başkenti Safranbolu’nun koruma çalışmalarından örnekler görmek üzere 18 i lise öğrencisi 55 kişilik grup ile yapılan Safranbolu gezisindeki anılarını yazan Lise öğrencisi Betül Sarı’nın kitapçığı heyete takdim edildi. Metin Sözen tarafından Betül’ün arkadaşlarının da okuyabilmesi amacıyla kitabın basılmasına karar verildi.
Kent Gezisi; Çekül Amasra gönüllülerinin bir buçuk yıldır yürüttükleri “Küçük Hamam” projesinin değerlendirilmesi için Amasra’nın ender Osmanlı eserlerinden olan Hamam ile başladı.
Çekül Amasra Gönüllülerinin önerilerini anlattığı projenin aşamaları ve hamamın tarihten bize taşıdığı değerli izlerin görülmesinden sonra Amasra’nın “Çekici” ustalarının şekillendirdiği Hamam Kapısı Tokmağına atılan imzalar ile projeye start verildi.
KÜÇÜK HAMAM PROJESİ
“Amasra Küçük Hamamı “Kültür ve Sanat Sergi Salonu” olarak işlevlendirilecektir. Eserin Kent içindeki merkezi konumu, İç ve dıs mekanlarına yeni kazandırılacak işlev ile “Kültür ve Sanat Sergi Salonu” olarak kullanılabilmeye elverişliliği, Korunarak geleceğe taşınacak kültürel ve tarihi özellikleri nedeniyle; Amasra’nın turistik gezi rotasının ilk durağı ve kentin görsel tanıtımının yapıldığı bir mekan olarak tasarlanacak, ayrıca “toplantı salonu” amacıyla da kullanılabilecek çok amaçlı bir salon haline getirilerek kentin hayatına kazandırılması hedeflenecektir.
Hamamı yılların getirdiği ve bakımsızlık nedeniyle oluşan sorunlarından kurtarılarak yapının ömrünü uzatmak, kullanılamaz hale gelmiş mimari ve mekansal özelliklerini yeniden işlevlendirerek kentin göbeğindeki bu esere hak ettiği degeri vermek amaçlanacaktır. Restore edilerek iç ve dıs alanları ile bir sanat merkezine dönüştürülebilecek olan Hamam, “Cam Çatı” ile hem korunacak hem de modern bir görünüme kavuşturulacaktır. Yapıdan bağımsız olarak avlu içine oturan taşıyıcılarıyla hamamın ve avlunun üzerini kapatacak çelik takviyeli “Cam Çatı” hem hamamı hava şartlarına karsı koruyacak hem de avlunun çok amaçlı salon olarak hizmet vermesini sağlayacaktır.”
Yazdığı kitaplar, kaleme aldığı makaleler, müzenin kuruluşuna ve pek çok etkinliğin yapılmasına yaptığı öncülükler ve Amasra’nın tanıtımına belgelenmesine yaptığı katkılar ile biline Necdet Sakaoğlu’nun rehberliğinde yapılan kent gezisi Küçük Osmanlı Hamamından sonra, “Kafe Hamam”, Roma Hamamı, Hisar Peçe, Küçük kilise, Cenova Şatosu, Fatih Camii, Kemere Köprü Gezisi ile sürdü.
Gezi sonunda Sefa Parkta yapılan değerlendirmede “Küçük Hamam Projesi Yol Haritası” çizildi. Hamamın kültür evi olarak yeni işlevi konusunda Hüseyin KOÇ, yerel tarih derlemeleri ve ahşap ile taş ustalarının projeye katılımı konusunda Özden ATALAR ve Murat TOPUZ, hamamın restorasyonu ve yeni yapısı konusunda Betül YILDIRIM ve Sahragül YILMAZ, çalışmaların aşama aşama belgelenmesi, internet aracılığıyla yaygınlaştırılması, kitap ve belgesel film yapılması konusunda Ferhat GÜNGÖR ve Hakan TOPUZ, gençlerin projeye katılımı konusunda Abdullah İSTEK, proje koordinasyonu konusunda Hüseyin ÇOBAN, ÇEKÜL’den gelen uzman konuklarla bilgi paylaşımı ve iş takvimi yaptılar. Prof. Dr. Metin Sözen ve ÇEKÜL’ün uzman konukları da görüşlerini ve deneyimlerini paylaştılar.